Thursday, March 10, 2011

Resepi Ibu

pada suatu petang yg damai...bawakle harraz pegi taman..ternampak le jiran tgh memetik buah roselle...buat2 le tanya, "buat apa kak? banyaknya roselle...(padahal nk minta malu..hehe)..kakak menjawab " nak ke?" i pun buta tanya le rege bape...kakak kata " xyah bayar ju...free je"..Alhamdulillah...rezeki...
Ini le rupanya buah roselle...mula2 kena basuh smp bersih..kena kepok belah dalam dia coz ada serangga kecil...kalau nk minum ari serangga pun boleh je...x yah le basuh...
Pastu masuk dalam periuk rebus jela smp mendidih...gula ikut suka le..kalau nk buat pati letak byk...
dh mendidih...tapis jela...x kn u all nk minum ngn serdak roselle sekali...lekat kt halkum korg menggelupur..krng dh fobia ngn roselle x pasal...
Ini le rupanya air roselle yg diminum bersama dengan ais ketul...sedap...nyum...nyum...nk cuba???? buat le sendiri ye...


Yang ini Plak..nk buat kerepek pisang Tanduk( dh mcm tanduk kebau lak...hehehe)
Suami keje LPP...selalu le dpt buah2an percuma..tp x abis makan 3 beranak,,,terpaksa le gnakan teknologi makanan utk memanjangkan tempoh buah2an ini....
Pisang ni 2 biji je...kena kupas kulit pisang ni guna sagat...tau sagat??? x tau search je internet....kena rendam ari garam tau coz kalau x rendam pisang tu jadi kaler itam...x lawo langsung..nk mkn pun x de mood..
Panaskan minyak dalam kuali...dh panas..nk tau minyak panas x??? celupkan je tangan korg dlm minyak tu...real answer is try le sagat sekeping masuk dlm kuali...kalau dh berdesir bunyi minyak tu mean dh masak le..
Dh agak kuning n rapuh...angkat le..toskan dia supaya kerepek kita x de kuah minyak...nmpak x tin biskut tu?? dpt le separuh tin...boleh le buat bekalan anakku yg tersayang...


Nanti ada resepi lain...i share ye...jgn serik2 nk baca resepi ni walaupun ringkas...

14/03/2011
JAGUNGKU DH JADI BUBUR

Semalam lepas balik kerja...i n hubby bekerja le didapur utk santapan makan malam...hubby i goreng nasi dengan sardin..yummmy...makan bersama sayur kubis goreng kicap...pun yummy...buka peti i terpandang le 2 ketul jagung yg sudah direbus tp masih belu dimakan...apa aku nk buat dgn abg jagung ni...kalau aku x makan hari ni esok aku kena masukkan dia dlam penjara gelap yg akan dibawa ketempat pelupusan...erm....ok..fine abg jagung...aku akan upgradekan engko jadi bubur jagung..bukan bubur nasi tau...boleh ke jagung yg dh rebus n masuk dlm peti ais jadi bubur..sapa cakap x boleh...yg penting buat dulu...jadi x jadi lain cerita...i pun melakukan hirisan pada gigi2 abg jagung tu..(lupa plak nk snap gmbar)...pastu blenderkn kelapa parut...dpt pekat ckit...tapiskan santan ke dalam periuk yg berisi hirisan gigi abg jagung tu...letak kt atas api...masukkan nisse(gula melaka) separuh, gula sesenduk 2, n last sekali sehelai daun pandan...seb baik i ni tanam daun pandan kt depan umah yg sekangkang kera tu..len kali i snap pic tanah kera tu...hehe...apabila dh mendidih, kecilkan api biarkn ia seketika...lepas tu taraaaaaa...dh siap...dh boleh mkn tp i x mkn pun coz baru panas sayyyy boleh meletup lidahku....pagi tadi nk g keje tapaukn my boy 1 bekas...1 bekas lg smpan dlm freeze...nk mkn ptg t letak ais sektul 2 mmggg marvelous...nnt i amik pic jagungku dh jadi bubur tu ptg t ye...alhmadulillah..rezeki yang Engkau berikan kepada kami tidak dibazirkan...

No comments:

Post a Comment